fbpx
085-0654868 info@koosluijk.com

Nepnieuws is misleidende informatie die wordt verspreid om geld te verdienen of om de publieke opinie te beïnvloeden.
Sinds de opkomst van social media is het fenomeen nepnieuws enorm toegenomen. Door het gebruik van moderne technologie is de lijn tussen echt en nepnieuws erg dun geworden en word het steeds moeilijker het te onderscheiden. Maar waarom is het zo gevaarlijk en wat kan je eraan doen?

Waarom is nepnieuws gevaarlijk?
Voor de meeste mensen is kijken naar het nieuws of in de ochtend de krant lezen een gewoonte. Ze hebben niet in de gaten of het nieuws echt of nep is en dat kan verveldende gevolgen hebben.
Zoals op 6 december 2016 werd er via social media gemeld dat er bij het pizzarestaurant Comet Ping Pong in Washington kinderen werden misbruikt en dat Hilary Clinton aan het hoofd stond van een netwerk van kindermisbruikers. Dit was tijdens de presidentsverkiezingen door iemand gepost om Hilary Clinton zwart te maken. Helaas ging dit verkeerd want er ging een 28-jarige man met een geweer op onderzoek uit om te kijken of het waar was. Hij heeft een keer geschoten maar er waren gelukkig geen gewonden gevallen. Door nepnieuws zoals dit worden er mensen in gevaar gebracht.

Wat kan je aan nepnieuws doen?
Nepnieuws lijkt erg op echt nieuws omdat diegene die het nepnieuws maakt plaatjes erbij pakt die geassocieerd word met echt nieuws en je kan de bron er dan dus minder goed van nakijken. Het word ook steeds lastiger om nepnieuws eruit te halen vooral met de nieuwe technologieën en kunstjes die er tegenwoordig zijn op het internet.

Zelf nepnieuws maken en voelen wat dat met je doet? Speel de nepnieuws game: https://www.slechtnieuws.nl

Voor meer informatie over het herkennen en onderscheiden van nepnieuws:  https://www.mediawijsheid.nl/nepnieuws/